Alergeny
Označování alergenů je legislativně stanoveno od 13. 12. 2014 v souladu s potravinovým právem. Odvolání na legislativu:
- EU -2000/13 do 13. 12. 2014 a pak nahrazena 1169/2011 EU článek 21
- ČR –Vyhláška 113/2005 Sb. O způsobu označování potravin a tabákových výrobků, § 8 odstavec 10.
- Poskytování informací o alergenech v případě nebalených potravin tj. i pokrmů stanovuje čl. 44 odst. 1 a) nařízení 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům. Nařízení nabývá účinnosti 13. prosince 2014.
Vyhledávání
Výpis příspěvků
22březen
Ocenění účastníků recitační soutěže
Dne 2. března proběhlo ve škole ocenění odvážlivců, kteří během měsíce února reprezentovali na...
22březen

Setkání v komunitním kruhu
Jednou za měsíc se všichni potkáváme ve velké družině v komunitním kruhu hned ráno před vyučováním a...
22březen
21březen

CLIL
CLIL - je metoda výuky propojování anglického jazyka s odborným předmětem. My jsme si to dnes vyzkou...
Seznam potravinových alergenů, které podléhají legislativnímu označení dle směrnice 1169/11 EU článek 21 a Vyhl. 113/2005 Sb., §8 ODSTAVEC 10

- obiloviny obsahující lepek (1a - pšenice, 1b - žito, 1c - ječmen, 1d - oves, 1e - špalda, 1f - kamut)
- korýši
- vejce
- ryby
- podzemnice olejná (arašídy)
- sójové boby
- mléko
- skořápkové plody (8a - mandle, 8b - lískové ořechy, 8c - vlašské ořechy, 8d - kešu ořechy, 8e - pekanové, ořechy, 8f - para ořechy, 8g - pistácie, 8h - makadamie)
- celer
- hořčice
- sezamová semena
- oxid siřičitý a siřičitany (v koncentracích vyšších než 10 mg, ml/kg, l, vyjádřeno SO2)
- vlčí bob (lupina)
- měkkýši