Drobečková navigace

ÚVOD > ŠKOLNÍ JÍDELNA > Alergeny

ALERGENY

Označování alergenů je legislativně stanoveno od 13.12.2014 v souladu s potravinovým právem.

Odvolání na legislativu:
*EU -2000/13 do 13.12.2014 a pak nahrazena 1169/2011 EU článek 21
*ČR –Vyhláška 113/2005 Sb. O způsobu označování potravin a tabákových výrobků, § 8 odstavec 10.
*Poskytování informací o alergenech v případě nebalených potravin tj. i pokrmů stanovuje čl. 44 odst. 1 a) nařízení 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům. Nařízení nabývá účinnosti 13. prosince 2014.

 

Seznam potravinových alergenů, které podléhají legislativnímu označení dle směrnice 1169/11 EU článek 21 a Vyhl.113/2005 Sb., §8 ODSTAVEC 10


01 - obiloviny obsahující lepek (1a - pšenice, 1b - žito, 1c - ječmen, 1d - oves, 1e - špalda, 1f - kamut)
02 - korýši 
03 - vejce
04 - ryby
05 - podzemnice olejná (arašídy)
06 - sójové boby
07 - mléko
08 - skořápkové plody (8a - mandle, 8b - lískové ořechy, 8c - vlašské ořechy, 8d - kešu ořechy,
       8e - pekanové, ořechy, 8f - para ořechy, 8g - pistácie, 8h - makadamie)
09 - celer
10 - hořčice
11 - sezamová semena
12 - oxid siřičitý a siřičitany (v koncentracích vyšších než 10 mg, ml/kg, l, vyjádřeno SO2)
13 - vlčí bob (lupina)
14 - měkkýši

 

V blízkosti jídelního lístku bude vyvěšen Seznam alergenů s označením čísla, které je přeneseno na jídelní lístek

Upozornění
Školní jídelna je povinna označit vyrobený pokrm alergenní složkou a má pouze funkci informační jako každý výrobce potravin a pokrmů. Není možné se při výrobě jídel věnovat strávníkům s potravinovou alergií jednotlivě. Tuto skutečnost si musí každý strávník uhlídat sám.

18. 10. Lukáš

Zítra: Michaela

Aktuality

zvonění.JPG

 

prázdniny.JPG